Vosje » Specials » Belgie

In België gebeurt er altijd wat

België is een boeiend land omdat er zovele interessante dingen gebeuren. Sommigen vinden het een surrealistisch land, anderen het ideale land om in te wonen. Door zijn heel aparte administratieve indeling is het voor buitenlanders politiek moeilijk te begrijpen. Vooral het vreedzame samenleven van Vlamingen en Walen, toch twee tegengestelde mentaliteiten, wekt verbazing. Daarom komen politiek verantwoordelijken het land vaak opzoeken om van het geheim van het Belgisch compromis te kunnen leren

Bekende Belgen overleden in 2009

Van Lei Clijsters over Karel Van Miert tot Edward Schillebeeckx. België verloor heel wat bekende en populaire figuren in 2009.

Christophe Deborsu

Een Franstalige Belg die van het Nederlands houdt; Een échte Belg dus die niet om eens stunt verlegen zit.

De Grote Markt van Brussel

De mooiste markt van de wereld vanwege de prachtige historische gebouwen die het omsluiten. De eerste plaats waar toeristen naartoe komen als ze België willen ontdekken.

De ideeën van Herman Van Rompuy

Hij werd eind 2009 president van Europa. Door sommigen als een saaie kantoorbediende omschreven, door anderen geprezen om zijn intelligentie en zijn handigheid om tegengestelde meningen en opvattingen te verzoenen.

De Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

De meest gerenommeerde wedstrijd ter wereld voor klassieke muziek. Zowel voor viool als piano als zang waar de beste jonge muzikanten uit de vijf continenten naar de hoofdprijzen dingen.

De Marollen

De volkswijk van Brussel dicht bij het Justitiepaleis. Wie de gewone Brusselaar wil ontmoeten en tegelijkertijd enkele prachtige plekjes wil ontdekken kan aan deze kleurrijke wijk niet voorbij.

De politieke geschiedenis van de vrouw in België

Hoe evolueerde de plaats van de vrouw in de Belgische samenleving sinds de geboorte van het feminisme in 1848?

Piet Huysentruyt

Dankzij de commerciële tv-zender VTM werd hij de populairste kok van Vlaanderen en verkopenzijn kookboeken als zoete broodjes.

De Ronde van Vlaanderen

Hét wielermonument van wielergek Vlaanderen. Een van de topklassiekers van de internationale wielersport die elke renner met naam op zijn palmares wil.

Het Belgisch jaaroverzicht 2009

Ontsnappingen uit verschillende gevangenissen, de kaping van een Belgisch schip voor de Somalische kust, problemen rond de hoofddoek in een Antwerps atheneum, de plotse dood van wielrenner Frank Vandenbroucke… Er gebeurde weer heel wat in ons landje…

Het beste bier komt uit België

Belgiës trots. Honderden soorten zijn er op de markt van gewone pils tot de meest diverse streekbieren en degustatiebieren. De prijzen zijn niet meer te tellen.

Het bijzondere aan België

Wat is er zo typisch voor het land en zijn inwoners. En hoe zit het met Vlaanderen en de Vlamingen?

Interculturele praatcafé in Vlaanderen

Ook België wordt meer en meer multicultureel. De overvloed aan anderstaligen uit de hele wereld zette Vlaanderen ertoe aan om praatcafés te organiseren waar de nieuwelingen het aangeleerde Nederlands kunnen oefenen.

Bekende Belgen overleden in 2009

In 2009 moesten we afscheid nemen van een hele plejade van grote Belgische namen. Een subjectieve selectie op basis van een al even subjectief gevoel.

Dag nonkel Bob, rust zacht

Voor vele Vlamingen die opgroeiden in de jaren vijftig en zestig is op 16 februari 2010 een icoon heengegaan. Inderdaad, Bob Davidse, beter bekend als Nonkel Bob, overleed aan darmkanker in het Erasmu…
De Belgische vlag

De Belgische vlag

De kleuren van de Belgische vlag werden voor het eerst gebruikt toen in 1790 de Verenigde Belgische Staten werden uitgeroepen na een opstand tegen Jozef II, keizer van Oostenrijk. De richting en de vo…
De Grote Markt van Brussel

De Grote Markt van Brussel

Zomer of winter, lente of herfst, toeristen bezoeken het hele jaar door de Brusselse Grote Markt. Wie graag meer wil weten over de geschiedenis en de achtergrond van het mooiste plein ter wereld leest…
De Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

De Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

De maand mei is hét hoogtepunt voor de Belgische klassieke-muziekliefhebber. Dan wordt traditioneel de Koningin Elisabethwedstrijd georganiseerd, een over de hele wereld bekende en hoogst gewaardeerde…

De Marollen: de volkswijk van Brussel

De Brusselse Marollen kun je een beetje vergelijken met de Jordaan in Amsterdam, een volkswijk die stilaan haar oorspronkelijk volks karakter verliest en stilaan maar zeker naar een meer trendy wijk e…

De politieke geschiedenis van de vrouw in België

Volgens de actiegroep Alice moet de volgende Vlaamse regering vijf vrouwen tellen. Na de evenredige vertegenwoordiging op de kieslijsten een nieuwe stap in de gelijkwaardige behandeling van vrouwen in…
Het bijzondere aan België

Het bijzondere aan België

België is vooral bekend als centrum van politiek Europa. Maar hoe zit het met hun inwoners? Welke zijn hun karakteristieken? En hoe zit het met de Vlaamse eigenheid binnen het unitaire België?
Gepubliceerd door Vosje op 01-04-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.