Een land in de schijnwerper
Elke dag staat België wel om een of andere reden in de schijnwerpers. Is het niet om politieke redenen, dan is het om economische, artistieke, sportieve of vanwege een bijzondere toeristische attractie. Zo passeren hier René Magritte, Kim Clijsters, Paul Koeck, Raymond van het Groenewoud, Stijn Devolder en Wim Helsen de revue. Maar fenomenen als het befaamde Belgische gesjoemel, de tussentaal of Vlaamse moslima’s komen evenzeer aan bod.
Het Magrittehuis in Jette
De plaats waar de surrealistische schilder René Magritte een groot deel van zijn leven sleet.
Het Magrittehuis in Brussel
De grootste verzameling Magritte-schilderijen vind je in het in 2009 speciaal aan hem gewijde museum aan het Koningsplein in Brussel.
Kim Clijsters haar tweede carrière
Na twee jaar zwangerschapsverlof begon Clijsters aan een tweede tenniscarrière half 2009. Ze won meteen de US Open.
Le Petit Belge
Een thriller van de Vlaamse auteur Paul Koeck die vele trucs van de privédetective onthult geweven in een spannend verhaal.
De Gouden Schoen 2010
Milan Jovanovic, de Servische spits van Standard Luik, haalde hem binnen vooraleer hij naar Liverpool verhuist.
Ongevallen door dode hoek
Nog steeds gebeuren er te veel ongevallen met vrachtwagens door de zo gevreesde dode hoek.
Raymond zestig in 2010
Raymond van het Groenewoud, de bekendste levende Vlaamse zanger, is bijna aan zijn pensioen toe, maar swingt nog steeds als de pest.
Sjoemelen is de belangrijkste Belgische sport
Als de Belg aan belastingen kan onderuit komen verzint hij de pienterste trucjes.
Standard Luik in de Champions League 2010
De ploeg deed het niet slecht maar was toch verplicht om in de Euro League verder te bekeren.
Stijn Devolder
Hij won twee keer op rij de Ronde van Vlaanderen voor profwielrenners op een indrukwekkende manier en werd zo de held van Vlaanderen.
Wim Helsen
De Vlaamse entertainer scoorde zowel in Vlaanderen als in Nederland hoog met zijn prutserverhaal.
Vlaamse moslima’s
Ze kiezen ervoor om zich tot de islam te bekeren. Dit stoot wel eens op onbegrip.
Wat is tussentaal?
Een taal tussen het Algemeen Nederlands en het dialect. Typisch voor de Vlaming.
Wat zit er achter het Belgisch volkslied?
Hoe is het ontstaan en waarom werd het geschreven. Een hele brok geschiedenis achter de nationale hymne.
Door al de drukte en belangstelling die er begin juni 2009 naar het prachtig nieuwe Magrittemuseum in Brussel uitging, verloren we even uit het oog dat er nog een Magrittehuis in Jette te bezoeken is,…
In Europa heb je wel enkele musea die volledig aan één schilder zijn gewijd: in Barcelona aan Joan Mirò, in Bern aan Paul Klee, in Amsterdam aan Van Gogh. Na het Magrittehuis in Jette, waar Magritte j…
U kent wellicht het fenomeen: op de laatste dag van het jaar trekken kinderen door de straten en bellen aan om u met een lied een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Het nieuwjaarzingen, wat nog steeds…
Het heeft er alle schijn van dat tussentaal steeds meer de bovenhand krijgt in Vlaanderen. Wat is dit fenomeen, waar komt het vandaan en welke invloed heeft het op de relatie tussen Nederland en Vlaan…
De Brabançonne ontstond in het najaar van 1830 in volle revolutionaire roes. Nochtans verschilt het huidige volkslied van het toenmalige.
Gepubliceerd door Vosje op 01-04-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.