Vosje » Specials » Ziektes en onderzoek

Belagers van onze gezondheid

Belagers van onze gezondheid De mens is een kwetsbaar wezen. Niettegenstaande zijn afweersysteem wordt hij geregeld ziek. Dat kunnen banale ziektes zijn die na enkele dagen genezen, het kunnen ook zwaardere aandoeningen zijn. Het beste is vooraf voldoende geïnformeerd te zijn wat ze precies inhouden en te kijken waar de wetenschap staat voor de genezing ervan.

Allerlei soorten van ziektes

Ziektes hoeven niet levensbedreigend te zijn om invloed te hebben op ons leven en ons gedrag. Geheugenverlies bijvoorbeeld heeft een diepgaande invloed op ons en onze omgeving. Evolueert het tot de ziekte van Alzheimer is het hek helemaal van de dam en wordt het de moeite om eens na te gaan hoe we daarmee leren omgaan.

Inhoud van de special

In deze special vind je dus allerlei artikels in verband met bedreigingen van onze fysieke en mentale gezondheid alsook enkele tips hoe je met een en ander omgaat of hoe je je leven beter organiseert. De stand van zaken van de wetenschap op verschillende vlakken wordt eveneens besproken.

Longtransplantatie bij taaislijmziekte

Longtransplantaties worden niet zo vaak gedaan, omdat de overlevingskansen nog steeds beperkt zijn in tijd, maar wie wanhopig is maalt daar niet om. Erger is dat een Engelse patiënte zonder het te wet…

Ook zittende sporters riskeren gezondheidsproblemen

Iedereen weet het zoetjesaan: wie alle verplaatsingen met de auto maakt, achter zijn computer blijft zitten en zijn vrije tijd voor de televisie doorbrengt, brengt zijn gezondheid in gevaar. Nieuw ond…

Uw voeding heeft effect op artritis

Veel informatie over dieet en verschillende soorten van voedingssupplementen voor diverse vormen van artritis vind je op het web, in tijdschriften en boeken. Ze suggeren alle zonder onderscheid dat je…

Broze nagels en hoe er iets aan te doen

Broze nagels en nagels waarin scheurtjes voorkomen zijn vervelend. Het is een nachtmerrie voor dames die trots zijn op lange, verzorgde nagels en aldus een esthetisch probleem hebben. Kan men er iets…
Zelf je cardiovasculair risicoprofiel bepalen

Zelf je cardiovasculair risicoprofiel bepalen

Hart- en vaatziekten zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de belangrijkste doodsoorzaak. Zelf bepalen in hoeverre je het risico loopt op een aandoening in de volgende tien jaar van je leven is…

Geheugenverlies of amnesie tegengaan

De werking van het geheugen van de mens is nog steeds niet helemaal duidelijk. Daarom is het ook zo bijzonder moeilijk om medicatie te ontwikkelen om geheugenverlies tegen te gaan.

Helpen kakkerlakken de ziekenhuisbacterie bestrijden?

Kakkerlakken zijn niet de meest geliefde insectensoort en heb je ze in huis schort er iets met de hygiëne. Toch blijken ze stoffen te bezitten die de mens kunnen van pas komen bij de bestrijding van d…

Erectieproblemen zijn van alle leeftijden

Erectieproblemen hebben niet altijd met de leeftijd te maken. Ook bij jongere mannen kunnen bepaalde factoren invloed hebben op de potentie. Het komt erop aan te weten wat de oorzaak is vooraleer je e…
Myocarditis: niet altijd zo onschuldig

Myocarditis: niet altijd zo onschuldig

Toen de veldrijder Bart Wellens op 8 januari 2012 net voor het Belgisch kampioenschap na een training plotseling onwel werd en met hartproblemen op de intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis t…
Botox, het wondermiddel

Botox, het wondermiddel

Iedereen kent botulisme, een ziekte die zich installeert bij een voedselvergiftiging en tot de dood kan leiden door verlamming en ontregeling van het hartritme. Grote aanstoker is de giftige stof Botu…
Gepubliceerd door Vosje op 25-04-2012, laatst gewijzigd op 19-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.